Wednesday, February 23, 2011

Destinasi Puncak Cinta Tertinggi

(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram. 
-Ar Ra'du : 28-

Pada masa,saat dan ketika ini,pelbagai perasaan sedang menguasai jiwa aku....


MARAH...
Terhadap student,terhadap orang itu dan terhadap orang ini...
Tapi tak dpt aku luahkan...
Aku sentiasa ada masalah untuk meluahkan kemarahan
Akhirnya,aku terpaksa berbicara dengan diri sendiri untuk menghilangkan kemarahan itu
RINDU...
Terhadap netbook,handphone,handbeg dan seangkatan dengannya...
Rindu tidak bermaksud aku tidak redha...
Rindu pada masa-masa lalu...
Rindu beerti aku mengingati
Rindu pada arwah ayah aku...
Rindu bermakna aku tidak pernah melupakan

SEDIH
Sedih mungkin kerana ada rindu
ataupun aku rindu kerana aku sedih?

TERTEKAN
Bila fikirkan banyak kerja perlu diselesaikan 
Bila marah, rindu dan sedih hadir serentak
Bila perlu menghadapi pelbagai ragam manusia yang menyiksa jiwa
Bila marah tidak terluah,rindu tidak terlafaz,sedih tidak terungkap...

Lalu bersatulah semuanya
Menyesakkan dada
Memberatkan minda
Tersimpul...
Seolah-olah tidak dapat dirungkai....

Akhirnya menjadi bicara bisu.....yang hanya jiwa ini mengerti
Dan jalan keluarnya hanya pada hati dan minda ini
Dengan bantuan Illahi...

Aku Ingin Segala Galanya damai
Penuh Mesra Membuah Ceria
Aku Ingin Menghapus Duka Dan Lara
Melerai Rindu Di Dalam Dada
**********************************
Oppsss....apa aku dok melalut ni? Actually,cik siti ok jer....dont worry be happy!;-)

Masa untuk balik semakin hampir.terbayang-bayang masakkan bonda tercinta.masakkan paling enak dahulu kini dan selamanya...love u mom!;-)

Notakaki : Menuju ke Destinasi Puncak Cinta Tertinggi...

Thursday, February 17, 2011

Akukah Yang Terlambat Atau Takdir Yang Tercepat???

Adehh,penatnya bercakap.bertambah penat kalau student pun sibuk nak bercakap masa cikgu bercakap.Selalunya aku akan menegur,tapi dah berbuih mulut aku menegur. Kadang2 kalau aku berhenti bercakap sekejap,student faham2 lah. So, dorang akan berhenti bercakap tapi tak sampai 2 min,sambung semula.Adakah aku begini ketika menjadi student dulu.Alamak,tiba2 hilang ingatan plak.kuikuik..

Bila aku mula kelas lambat (sebab menunggu kelas penuh),dorang suruh mula cepat2. Bila dah mula,dorang bising plak.Bila aku bagi assigment, dorang akn cakap "assignment lagi?.cikgu ajarlah..." Bila aku nak mengajar, dorang akan ckp "cikgu,blajar lagi ke?". Bila kolej bagi cuti, semua bising. Tapi bila takda cuti, semua sibuk tanya bila nak cuti.

Agaknya cikgu dan anak murid sentiasa mempunyai kehendak dan kemahuan yang bertentangan?Ataupun memang tabiat anak murid untuk buat dan cakap sesuatu yang bertentangan dengan arahan dan kata-kata cikgu? Entahlah...

Tapi yang pasti baru aku setahun jagung dalam bidang pendidikan ni.Masih terlalu banyak yang perlu aku belajar mengenai banyak benda. Ya Allah,permudahkanlah kembara aku dalam dunia ini...

Di hujung pengajaran aku hanya mampu berkata "cikgu doakan kamu semua jadi cikgu. Sebab bila kamu jadi cikgu baru kamu akan faham perasaan cikgu". Semua tercengang...hihihihi...

************************** 
Oh ya! Semalam aku sudahpun membeli handphone baru.Alhamdulillah.Asalnya nak warna pink ataupun turqoise.Tapi si penjual tu cakap,takde market di sini. At last, aku ambik putih la. Ok gak,smart!
Nokia X3 Type and Touch
Aku sebenarnya jatuh hati pandang pertama dengan handphone masa aku dok survey nak beli handphone. Bagi aku,bentuk handphone nampak smart. Tu yang berkenan sangat tu. 
Semalam dah habis explore dah. Function dia kebanyakkan sama macam nokia yang dah biasa aku guna. Jadi,proses explorasinya menjadi mudah sedikit.kuikuik.Cuma,ada satu function tambahan iaitu WIFI. Alhamdulillah,setakat ni nampak semuanya ok.
Nokia C3 

Kalau tak jadi beli handphone X3 tadi,aku akan beli handphone ni. Ok gak kan? Especially, yang warna pink tu.Pink jugak!isy...isy...isy...:-D 

******************************
Korang terfikir2 ke apa kaitan tajuk entry aku dengan entry aku kali ni? Actually takda kaitan langsung. Itu hanya sekadar lirik lagu yang aku terbaca dalam surat khabar semalam. Lirik tu menarik perhatian aku. Ermm,boleh ke takdir tercepat? Bagi aku,setiap benda yang Allah tentukan is just nice. Allah tahu apa kita perlukan dan bila kita perlukan. Jadi DIA akan berikan semuanya tepat pada waktunya.Jadi,renung-renungkalah.... 

"Wahai Tuhan yang Maha Hidup, wahai Tuhan yang Berdiri Sendiri, dengan rahmah-Mu daku pohon pertolongan, perbaikilah segala urusanku, dan janganlah diserahan kepadaku sekalipun sekelip mata."
             ~Doa' no 88 dalam Hisnul Muslim lil Qahthan~

notakaki : kadangkala penantian itu memang indah.seindah pelangi selepas hujan dan panas...

Wednesday, February 9, 2011

Bantu aku untuk ikhlas

"Ikhlas itu umpama semut hitam yang berjalan di atas batu yang sangat hitam pada malam yang gelap gelita."


Hari ini aku sudah mula bekerja seperti biasa setelah seminggu bercuti...Entah bagaimana harus aku ungkapkan apa yang tersurat dan tersirat dalam hati dan fikiran aku. Cuma yang aku harap aku boleh sentiasa ikhlas dan sabar dalam setiap langkah aku...

Ya Allah, bantulah hambaMu ini untuk sentiasa ikhlas dan sabar...

Tuesday, February 1, 2011

One more person is leaving...ohhh no!



Baru 9 bulan rupanya aku di tempat kerja baru ni. Rasa mcm 9 tahun pun ada gak.melampau cik siti!

Dan dalam tempoh 9 bulan jugak lah dah beberapa orang resign dari sini.Masing-masing dengan alasan masing-masing. 

Dimulakan dengan kak baya sebab nak sambung master. Kemudian, wei boon atas sebab tertentu. Kak ct pula mengikut langkah meninggalkan ITP sebab dah dapat kerja kat tempat baru. dan baru-baru ni,kak nor resign dengan 24 hrs  notice.dan paling terkini,niza nak resign!

Waduhh,makin longlai lah langkah ku di sini. dan makin pudarlah semangat aku yang satu masa dahulu bersinar-sinar.....

Cik Siti oh Cik Siti....wake up! Jangan bergatung kepada sesiapa selain Allah....cukuplah Allah sebagai penguat langkah dan penyinar semangatmu.....

notakaki : atiyya dan wani masih di sini....