Monday, August 30, 2010

Merdeka!Merdeka!Merdeka!

Merdeka!Merdeka!Merdeka!

niat di hati untuk menulis tentang hal lain tp malas pulak rasanya untuk berfikir. jadi aku memutuskan hanya untuk menulis post kosong mengisi kemalasan dan keboringan aku di kala ini.sebenarnya aku tengah menyiapkan kertas soalan peperiksaan. penat otak ni. dalam malas2 mampu juga aku siapkan kertas soalan ni. dah hampir siap. alhamdulillah...

dan kita sudah pun berada di hujung ramadhan. malam 10 terakhir yang perlu kita kejar malam lailatul qadr padanya. moga2 diberi kekuatan dan kemampuan untuk mengerjakan ibadah semaksima mungkin.ameen!

oh ya,esok cuti. cuti merdeka. salam merdeka buat kalian. semakin usia menginjak dewasa semakin kita memahami erti kemerdekaan yang sebenar. mudah-mudahan kita akan merdeka dalam erti kata yang sebenarnya. merdeka menurut definisi masing-masing namun perlu dalam lingkungan yang ditetapkan oleh syara'

errrrmmmmmm......apa agaknya juadah berbuka hari ini? sebelum ke kerja mak aku cakap nak buat bihun goreng.yummy!bihun goreng sememangnya kegemaran aku dulu kini dan selamanya

okla...aku nak siapkan kertas soalan ni.salam Satu Malaysia daripada Cik Siti untuk korang semua...wassalam :)

Wednesday, August 25, 2010

15 Ramadhan sudah....

Daripada Abu Hurairah telah bersabda Rasulullah SAW : "barangsiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuni dosa - dosanya yang telah lalu"- Riwayat Imam Nasai'e, Ibn Majah, Ibn Habban dan Baihaqi

Pejam celik pejam celik,dah masuk hari ke 15 kita berpuasa. Sekejap je. Dan rasa sangat sayang utk melepaskan ramadhan ni.Sebab ketenangan yang aku dpt dalam bulan istimewa ini sangat susah utk didapati dalam bulan2 lain....dan kalau diberi peluang,aku ingin terus memilih untuk terus berada dalam bulan ini

Dan bercerita pasal ramadhan,alhamdulillah waktu berbuka diraikan dengan serba sederhana tanpa pembaziran.selalunya satu menu sahaja.ye la,aku dan mak aku je pun. makan nasi pun kdg2 rasa nak muntah je.so, aku prefer something yang ringan seperti kuih muih.tp mesti kena paksa makan nasi...as usual!

Oh yer!baju raya aku sepasang je ek tahun ni. Mmg takde masa dan tak mood utk prepare ape2(seperti tahun2 lepas gak). 4/5 tahun kebelakangan ni mmg rasa tak bermakna je raya. Selalu raya adalah hari paling bosan bagi aku....nape ek?

Aku rasa patut berhenti di sini dulu. Nak masuk mengajar dah...

notakaki : kapan bila raya akan kembali bermakna buat aku?

Sunday, August 15, 2010

Rindu Tidak Tertahan Lagi



Ya Allah,sesungguhnya kerinduan ini tidak tertahan lagi,tidak mampu dibendung lagi...dan sesungguhnya aku amat rindu...

Sesungguhnya Akulah Allah; tiada Tuhan melainkan Aku; oleh itu, sembahlah akan Daku dan dirikanlah sembahyang untuk mengingati Daku.- Taha :14